Sağlık

Uzmanlar “Her Gün Bir Kaşık” Diyor: Hangi Pekmez Neye İyi Geliyor?

Üzüm, dut, kuşburnu, hurma ve keçiboynuzu… Pekmezin birçok çeşidi var. Üstelik sıhhate yararları da saymakla bitmez. Bahsettiğimiz pekmez çeşitleri içeriğindeki bileşenler sayesinde kanserden kemik erimesine kadar pek çok sıhhat sıkıntısına karşı koruyor. Uzmanlar pekmezin antioksidan açısından epeyce varlıklı bir yiyecek olduğunu söylüyor. Pekala, hangi pekmez neye uygun gelir ya da günde ne kadar pekmez tüketmeliyiz? Sizler için öğrendik…

Pekmez üzüm, kuşburnu, incir, keçiboynuzu yahut dut üzere tatlı meyvelerin ya da şeker pancarı ve ardıç meyvesi üzere şekere dönüşebilecek tarım eserlerinin ezilerek kaynatılmasından elde edilen bir çeşit şuruptur.

Uzmanlar pekmezin içerisindeki vitamin ve minerallerin insan hayatı için hayli işlevsel olduğundan sık sık bahsediyorlar. Pekmezde bulunan antioksidanların, beden direncini arttırarak bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor. Ayrıyeten öksürüğe de çok yararı var.

Gelelim asıl soruya: Günde ne kadar pekmez tüketmeliyiz?

Pekmez birçok hastalığa yararlı olduğu üzere içerisindeki yüksek şeker oranı ile de çok tüketildiğinde bedene ziyan verebilir. Bu yüzden uzmanlar şeker hastası bireylerin tüketmemesi konusunda uyarıyor. Sağlıklı bireyler ise günde 1 yemek kaşığı pekmez tüketebilirler.

1 yemek kaşığı pekmezin içerisinde…

7.11 mg karbonhidrat, sıfır yağ, 0.05 mg demir, 0.13 gram protein, 0.03 gram lif, 2.28 mg A vitamini, 1.2 mg C vitamini, 1.08 mg sodyum, 3.84 mg kalsiyum ve 99.84 mg potasyum bulunur. Ve sadece 29 kaloridir.

Peki hangi pekmez neye yeterli geliyor?

Demir eksikliğiniz varsa üzüm pekmezi tüketin.

Vücutta demir, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşınmasını sağlayan hemoglobinin üretimi açısından epey değer taşır. Şayet demir eksikliğiniz varsa kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Baş ağrısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve süratli kalp atışı yaşayabilirsiniz.

Öksürük ve teneffüs yolları hastalıkları için keçiboynuzu pekmezi tüketin.

www.buseterim.com.tr

Astım atakları ve bronşit hastalıklarına uygun geldiği bilinen keçiboynuzu pekmezi, kuru öksürükte düzgün bir balgam söktürücü olabilir.

Sindirim sisteminizi güçlendirmek için hurma pekmezi tüketin.

Hurma meyvesinin suda çözünebilir lif içeriği yüksek olduğundan sindirim sistemi rahatsızlıklarını (kabızlık, gaz, hazımsızlık vb.) önlediğini duymuşsunuzdur. Bu durum pekmez çeşidi için de geçerlidir. İstikrarlı bir şeker oranı ile demir eksikliğine de yardımcı olur.

Cinsel sıhhatiniz için karadut pekmezi tüketmelisiniz.

Vücutta cinsel hormonların sağlıklı üretilmesine yardımcı olan manganez bakımından zengindir. Manganez hudut sisteminin işleyişinde, kan pıhtılarının önlenmesinde ve karbonhidratlardan güç üretiminde yararlı bir mineraldir. Bu mineralin eksikliği kısırlığa, genel yorgunluğa ve kemiklerin zayıflamasına neden olabilir.

Pekmezin neyden yapıldığına nazaran içeriği ve besin kıymetleri değişiyor. Bu nedenle şayet mümkünse hastalığınıza uygun bir çeşidini tüketmeniz öneriliyor.

Öte yandan her pekmez çeşidi antioksidan bakımından çok zengindir. Cildin genç görünmesini ve yaşlanmasını yavaşlatır. Hatta rafine şekere âlâ bir alternatiftir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu