İş

Maraş’ta çalışanların yüzde 30’u işine döndü

Kahramanmaraş depreminin üzerinden bir aydan fazla zaman geçti, bölgede faaliyet gösteren üretim tesisleri toparlanmaya başladı. Ağır hasarlı yüzde 10 dışındaki tesislerde çalışanların yüzde 30’u işlerinin başına dönerken, bu oranın birkaç hafta içinde yüzde 50’ye çıkması bekleniyor. İstanbul Dokuma ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, depremin ardından bölgeden yoğun bir göç yaşandığına dikkat çekerek, bölge nüfusunda daralmanın kaçınılmaz olduğunu, aksine göçün olması gerektiğini söyledi. bu noktada çekici hale getirilmelidir. Öksüz, maaş, yetki, vergi ve uzun vadeli kredi gibi alanlarda takviye taleplerini yineledi.

İTHİB ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş birliği ile İTKİB Fuarcılık A.Ş. Üçüncüsü düzenlenen Exhibition İstanbul Kumaş, İplik ve Dokuma Aksesuarları Fuarı önceki gün kapılarını açtı. Resmi bir açılış töreni yapılmayan fuarda sallanan bölgeden firmalar da yer aldı. 15 bin metrekare alanda düzenlenen ve 400’den fazla firmanın katıldığı fuarda 1 milyar dolarlık bir iş hacmi bekleniyor. Bugün sona erecek olan fuarın ilk gününde heyetiyle birlikte stantları gezen İTHİB Lideri Öksüz, stant ziyaretinin ardından basın mensuplarıyla bir araya gelerek deprem bölgesindeki son durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ağır hasarlı kişilerde 2 yıl sürer. Sadece pamuk ipliği üretiminde şehrin payı yüzde 50 civarında. Öksüz, bölge tesislerindeki hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını, tesislerin yaklaşık yüzde 10’unun ağır hasar gördüğünü, kalanların ise faaliyetlerine başladığını bildirdi. Makine ve binaları zarar görmeyen tesislerde çalışanların yüzde 30’u işe döndü. Birkaç hafta içinde bu oranın yüzde 50’ye çıkmasını bekliyoruz. Az ve orta hasarlı bitkilerde 2-3 ay içerisinde aktif hale gelir. Ağır hasarı olanlar için en az 2 yıl gerekebilir” dedi.

İŞVEREN YARALANDI

Depremin ardından bölgeden yoğun bir göç yaşandı. Kentli nüfusun yarısı bölgeyi terk etmiş, değerli bir bölümü ise köylere yerleşmiştir. Bölgenin eski kapasitesine ulaşması için personel ve patron takviyesine işaret eden ve bu kapsamda göçün teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Öksüz, bu noktada maaş bazında taleplerini de yineledi. , fazla. Bir ya da yarım maaşı devletten olan maaşlı patron cazip gelmeli ki insanlar tekrar şehirlerine yerleşebilsin. Örneğin 2-3 yılda vergi indirimi yapılmamalı. Tesisler, güç tabanları ile sağlanabilir. Patron da bu dönemde sakatlanır. Bir şeyler yapmak, o yerlerin yapısını bozmamak şart. Çünkü buralar Suriye’den çok fazla göç alan bölgeler. Demografik yapının korunması değerlidir. İnsanlar geri dönmezse demografik yapı da bozulur” dedi.

TESİSLER İÇİN MANEVİ DANIŞMANLIK BİRİMİ

Öksüz, dönüşler başlasa da nüfusta azalma beklediklerini söyledi. İşe dönen çalışanlar için manevi pekiştirmenin değerine dikkat çeken Öksüz, “O konuda da çalışmalarımız var. Psikolojik destek birimleri gündemimizde” dedi. Bölgedeki bir diğer sorun da sigortadır. Üretim tesislerinde yapılan sigortalarda yüzde 22 muafiyet olduğunu hatırlatan Öksüz, “İnsanların sigortadan zararlarını tam olarak karşılamaları mümkün değil. Yüzde 78’e düşüyor. Oradaki muafiyet kısmını karşılamak için destek talebimiz oldu. Henüz bir karar yok. bekliyoruz” dedi. Depremin ardından alarma geçen bir diğer konu da siparişlerin durumu oldu. Doğal afetlerin mücbir sebepler kapsamında olduğunu hatırlatan Ahmet Öksüz ise alıcıların gecikmeleri anladığını ve rastgele iptal olmadığını belirtti.

“ÇÖKEN TESİSLERİN İNŞAATI İÇİN UZUN VADELİ KREDİ ALAMAZIZ”

Depremde tesislerin yüzde 10’unun ağır hasar gördüğünü belirten Ahmet Öksüz, “Onları yerinde yapamazsınız, başka yerlerde yeniden yapılması gerekiyor ve bunun için de 5 ödemesiz uzun vadeli krediler gerekiyor. -10 yıl gerekli. Şu anda onları alamıyorsun. Bırakın faizsizi, ticari bankadır, özel bankadır. En azından politika faizi ile uzatın. Dolayısıyla bu konuda destek arıyoruz. Merkez Bankası başkanımızla görüştük, orada söyledim. Başka bir deyişle, bunu biz söylememize gerek kalmadan yapmak zorundalar.”

Çürümüş TESİSLER MÜHÜRLENMELİ, DİĞERLERİ GÜÇLENDİRİLMELİ

Önümüzdeki dönemde olası depremlere karşı tüm evlerin ve fabrikaların elden geçirilmesi gerektiğini, burada devletin daha sıkı davranması gerektiğini vurgulayan Ahmet Öksüz, “Çürümüşse bir şekilde mühürlensin. Güçlendirmelerle de uzun bir yol kat edebilirsiniz. Örneğin sonradan satın aldığımız bir fabrikayı güçlendirdiğimiz alan sağlam kalırken güçlendirdiğimiz taraf tamamen çöktü. Buff, hasar alırsa harcayacağı miktarın en fazla yüzde 1-2’si kadar.”

KAYNAK: EKONOMİ/KARADENİZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu