Haber

İsveç, Erdoğan karşıtı eylemi kınadı

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, başkent Stockholm’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın maketini ters asan Kürt aktivistlerin eylemini kınadı. Ülkenizde yayın yapan TV kanalı TV4’eOlayla ilgili açıklamalarda bulunan Kristersson, “Demokratik olarak seçilmiş bir yabancı devlet liderinin idam simülasyonu çok ciddi bir durumdur” dedi.

İtalyan faşist lider Benito Mussolini’nin naaşının halka teşhirini anımsatan eylemin ardından Türkiye Perşembe günü İsveç’in Ankara Büyükelçisini çağırdı.


Başkent Stockholm’de ters asılı duran Cumhurbaşkanı Erdoğan maketi, Türkiye ile İsveç arasında diplomatik krize neden oldu Fotoğraf: Realrojkom/Twitter/REUTERS

Kendisine “İsveç Rojava Komitesi” adını veren bir grup, Stockholm Belediyesi yakınlarındaki hareketle ilgili olarak Twitter’dan “Tarih bize diktatörlerin nasıl son verdiğini gösteriyor” diyerek Mussolini’nin idamına ait görüntüleri paylaştı. İkinci Dünya Savaşı’nın hemen sonlarında Nisan 1945’te ülkesinde Partizanlar tarafından katledilen Mussolini’nin cesedi Milano kentinde bir meydana baş aşağı asılmış ve bu haliyle saldırılara maruz kalmıştır.

Palme ve Lindh suikastları

1986’da dönemin Başbakanı Olof Palme’nin vurularak öldürülmesine ve 2003’te Dışişleri Bakanı Anna Lindh’in bıçaklanmasına atıfta bulunan Başbakan Kristersson, “yakın geçmişte iki İsveçli siyasetçinin öldürülmesi düşünüldüğünde, eylemin daha da tatsız hale geldiğini” vurguladı.

Aktivistlerin amacının İsveç’in NATO üyeliğini sabote etmek olduğunu savunan Başbakan, “Bu tür davranışlar İsveç’in güvenliği için tehlikelidir” dedi.

Türkiye, Macaristan ile birlikte İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğini henüz onaylamayan iki İttifak ülkesinden biridir. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından, iki İskandinav ülkesi klasik askeri tarafsızlık unsurlarından vazgeçtiler ve NATO üyeliği için başvurdular.

Türkiye gerekli onayı vermek için her iki ülkeden de “terörist” olarak nitelendirdiği Kürt aktivistlere karşı daha sert tavır almasını talep ediyor.

AFP / ET,TY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu